Pyhäjärviralli - Allin etsijöiden rallipäivä 2009

Allin etsijät (Erkki Kallio, Heikki Näpärä, Jarmo Huhtanen ja Jari Taivainen) aloitti rallin totuttuun tapaan Säkylän Pyhäjoelta, Vaskirannasta. Talviajasta johtuen seitsemän aikaan oli jo sen verran valoisaa, että normaali pöllöjen etsintäkierros jätettiin suosiolla väliin ja päätettiin tehdä pieni kävelylenkki ennen kuin tiaiset ja muut linnut alkavat tulla ruokinnoille.

Muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen tulikin päivän ensimmäinen iloinen yllätys, varpuspöllö alkoi "mekkaloida" lähistöllä ja pinnatili oli avattu. Monena vuotena ollaan viheltämällä yritetty saada varpuspöllöä ääneen samassa paikkaa, tuloksetta, nyt se oli äänessä ihan oma-aloitteisesti ainakin puolisen tuntia. Alettiin jo huolestua, että joku muukin joukkue kuulee sen :D

Kävelylenkkiä jatkettaessa kuului seuraavaksi mustarastas ja järvellä availivat laulujoutsenet ääntään.

Puoli kahdeksan jälkeen alkoi olla jo tarpeeksi valoisaa ja menimme seuraamaan erästä ruokintaa, tali- ja sinitiaisia pyörikin jo ruokinnan lähistöllä ja urpiaisia lensi ylitse. Sitten saapuikin aamun odotetuin lintu, pähkinänakkeli, joka oli ollut näillä tienoilla jo yli viikon ajan. Kaksi hyvää lajia heti aamusta ja tunnelma oli korkealla, tästä on hyvä jatkaa.

Pikkuhiljaa lähdettiin autolla liikkeelle ja napsittiin muutamia ihan peruslajeja. Hiukan enemmän tarkkailua vaati kauempana lentänyt buteo, joka osoittautui piekanaksi.

Suunta kohti toista vakkariruokintaa, jossa oli aiemmin viikolla ollut peippo, mutta nyt sitä ei näkynyt, pieni pettymys, mutta ei paha. Koukkaus yhdelle rantamökille, sieltä ruokinnalta kuusitiainen ja järveltä pilkkasiipi, koskelot, harmaalokki ja telkkä.

Samalla tehtiin historiallinen päätös kiertää järvi totutusta poikkeavasti, eli mennäkin ensin Pöytyän Valasrannan kautta. Ensin kuitenkin lähdettiin Sarvonlahden suuntaan. Matkalla nähtiin harmaahaikaroita, jotka sitten nähtiinkin moneen kertaan Pyhäjoen ja Sarvonlahden maisemissa. Kuivan sillan risteyksessä saatiin pinna tuulihaukasta ja Vihelän aukealla hiirihaukasta.

Päivän toinen pöllöylläri odottikin sitten Sarvonlahden takana, Isosaareen johtavan pengersillan lähellä, ajettiin auto parkkiin niin Heikki huusi etupenkiltä LEHTOPÖLLÖ ja me kolme muuta MISSÄ :D No siinähän se oli muutaman metrin päässä auton nokasta, yhden koivun oksalla, noin 1.5 metriä maan pinnasta, rauhallisesti ottamassa päivätorkkuja. Kivan kuvauksellinen otus :)

Sillalta tähyiltiin Vähäkylän lahdelle ja vesilintupinnoja ropisi, uiveloa, haapanaa, kyhmäriä, lapasotkaa ja tietysti alli, etsijät löysi etsimänsä.

Sitten käynti tornilla, merilokki, mustalintu, päivä ainoat kottaraiset ja parkkipaikalta pois lähtiessä pyrstikset.

Nyt olikin aika suunnata kohti Valasrantaa, Vanhan Turuntien kautta. Erkki oli nähnyt siellä edellisenä päivänä 15 teeren parven, siitä olisi tullut hyvä lajipinna joukkueelle. Mutta kun ei tullut, oli teeret hävinneet kuin tuhka tuuleen. Jos matkan alussa ei olisi näkynyt fasaania ja tiellä jossain vaiheessa hyppinyttä punakylkirastasta, olisi koko kinttupolun ajaminen mennyt hukkaan.

Tämmöisellä tiellä maastoauto on poikaa :)

Ennen Valasrantaa poikettiin vielä Pehkurantaan, Ylänejoen suuhun. Kuikka ja silkkiuikku näkyivät mukavasti ja kalalokki lensi ohitse.

Noin klo 11 aikoihin saavuttiin Valasrannalle, hiukan evästä mahaan ja tiirausta järvelle, mistä ei saatu yhtään uutta pinnaa, mutta ylitse lentänyt palokärki ilahdutti kovasti, se on ollut aina vaikea laji, vallankin meidän joukkueelle, itseasiassa taisi olla eka kerta kun se nähtiin.

Hiukan ennen Valasrantaa Heikki näki tien yli lentävän jonkun harmahtavan isohkon linnun, äkkipysäys ja metsään sen perään, mutta ei löydetty lintua ja jää arvoitukseksi mikä se oli. Pieni epäilys kanahaukasta jäi.

Pieni siirtymä Huvituksen rantaan ja täältä näkyi sitten päivän vaikein tapaus, kaukana oleva sorsalintu, jota katseltiin pitkään ja hartaasti. Tuntomerkkejä kerraten ja vaihtoehtoja poissulkien ja kun valaistusolosuhteetkin hiukan paranivat ja lintu kääntyi sopivaan asentoon oli ratkaisu selvä, harmaasorsa, hieno laji rallille, ilmassa oli ässän tuntua :)

Suunta kohti Sieravuorta, joka oli muutamana vuonna jätetty ajan puutteen takia väliin. Nyt houkuttimena oli mustakurkku-uikut, joita siellä oli nähty torstaina. No niitä ei nähty, mutta härkälintu ja kolme merimetsoa näkyi. Kelpasi nekin.

Seuraavana olikin vuorossa suunnistus kohti metsopaikkaa, matkalla näkyi isolepinkäinen ja korppi. Viime vuonna metso löytyikin helposti, auto parkkiin, muutama sata metriä kävelyä ja se oli siinä. Tänä vuonna saatiin kävellä jonkun verran enemmän, mutta vaiva palkittiin kahdella ukkometsolla :) Töyhtötiaisesta pinna siinä sivussa.

Auton nokka kohti Mannilan kalasatamaa, perinteistä eväiden syönti paikkaa. Kyllä jo kahvi ja eväsleivät maistuikin, kello jo yksi iltapäivällä ja auton mittarissa kilometrejä noin 80. Eikä tämäkään pysähdys pinnoitta jäänyt, lahdelle ilmestyi niemen takaa sepelhanhi. Mannilan kylältä pinnat varpusesta ja räksästä.

Seuraava kohde oli sitten Kauttua, pulut oli vakiopaikallaan, mutta joelta ei löydetty koskikaraa, vaikka se siellä oli. Niin ikään jäi löytymättä (taas kerran) turkinkyyhkyt, hitsi, tästä alkaa tulla paha tapa.

Liekö alkanut jo tarkkaavaisuus hiipua, mutta Eenokin rannasta ei nähty kaakkureita, tai sitten oltiin vaan väärään aikaan paikalla, jotkut joukkueet niitä näki.

Kello 15 aikoihin päästiin Säkylän keskustaan, Kunnantalon rannasta koitettiin valkoposkihanhea, mutta tulos oli huono, ei näkynyt, ei näkynyt Katismaassa naurulokkiakaan, mutta sentään keskustan pähkinähakki oli siellä missä pitikin.

Jäsen Jarmolla oli illaksi menoa, joten veimme hänet kotiin päin ja ajoimme toistamiseen etsimään teeriä. Ei näkynyt nytkään, varpushaukka sentään. Takaisin kuivan sillan risteykseen, sinisuohaukka näkyi varisten kiusaamana, vielä niitä pinnoja sentään tulee.

Sarvonlahden liepeiltä illan viimeinen laji, vähän hölmön oloinen pulmunen, lensi kyllä ihan hyvin, mutta jotenkin oli apaattisen oloinen.

Ilta alkoikin hämärtää, talviajasta johtuen aamun valoisuus kostautui pitempänä pimeänä illasta. Paria peltoa kompattiin peltopyyn toivossa, kävihän se kävely pienestä iltalenkistä, ei ainakaan kylmä tullut kun liikkui.

Illan lopuksi kolmannen kerran Vanhalle Turuntielle, nyt pöllöjen toivossa. Turha reissu mutta tulipa tehtyä.

Yhteensä saatiin päivän aikana 66 lajia, joka oikeutti neljänteen sijaan. Hyviä lajeja tuli paljon, uusia meidän joukkueelle ja koko rallillekin. Pähkinänakkeli, harmaasorsa, varpuspöllö, lehtopöllö, sepelhanhi ja monet muut ilahduttivat.

Kaivelemaan jäi mm. laulurastas, jonka vain Erkki näki, kun me muut haahuiltiin muualla just silloin. Koskikaraa olisi pitänyt etsiä hiukan kauemmin ja niitä turkinpuluja... Sarvonlahdella oli ollut pikkujoutsen, se me missattiin, mutta niin monet muutkin.

Kaiken kaikiaan hyvä kisa, ensi vuonna taas uudestaan ja vähän paremmin :)

Tämän rallimuistelon näpytteli Allin etsijät joukkueen jäsen J.T.